IV. A demokrácia bukása

Ez a történet nem egy újabb hőseposz, ez szépítgetés nélkül a legpontosabb* összefoglaló a 2006-os HUN Corp., és az azt környező nagyhatalmi történésekről. Ez az a történet amiről eddig azért nem írtunk, mert (szégyelltük) a végén egy évre bezár a cég és csak Szerzs (Patikus, az alapító altja) marad.

Szeretném előre figyelmeztetni a kedves olvasót, hogy nem szabad megpróbálni igazságot tenni!
Ez egy játék! Sokan így is voltak vele és a mai napig együtt játszanak, még azok után is, hogy a következő rész az egymásra való lövöldözésről szól.

A *legpontosabb – mindent amit leírtam politikai térképek, screenshotok, igazgatói fórum bejegyzések alapján gyűjtöttem össze és csak azok után támaszkodtam emlékeimre. Még a RAZOR leírásából is hiányzik, hogy korábban Phoenix Alliance volt a nevük és ők fordítottak nekünk hátat.

De ne is szaladjunk ennyire előre! Ott voltunk, hogy IMP Xirtam nélkül felbomlott és Period Basis-től Outer Ring-ig sorra a BoB uralma alá kerültek a nyugati régiók, és a HUN is be volt szorítva Delve állomásaiba. Északon épp ekkor kezdett F-E (Forsaken Empire) duzzadni és új cégekkel bővülni, így egy HUN-nal is.
F-E merőben megváltoztatta a cég struktúráját: akkoriban még a POS-ok száma és mérete adta meg a naprendszer tulajdon jogát, így több figyelmet kellett fordítani a költségeket és feladatokat ellátó logisztikai és ipari tevékenységeknek, hogy megfelelő hozzájárulást tudjon adni IMK – “a rendszer amit akkor otthonnak neveztünk” – védelméhez.
Mivel az addigi összes igazgató (mint pl a gyártásért felelős is) az elmúlt években kizárólag PvP-vel foglalkozott, több embert kellett bevonni a cég vezetésébe és a katonás állapotokat felváltotta a demokrácia: “megbeszéljük, megszavazzuk”.

Red Moon Rising
Behozták a játékba a Capital hajókat (Dreadnought, Carrier), hogy a játékosoknak legyen esélyük az “instalockos instapoppos” (egyből bemért és kilőtt) POS-ok ellen.

FUN FACT #1: mire a BoB-nak lett 35 Dreadnoughtja, F-E-nek lett 5 amiből 2 HUN-os volt
FUN FACT #2: A HUN-os Dreadnought projekt a logisztikai feladatok ellátása céljából került először a palettára (akkor még nem volt Fuel Bay, hanem egy nagy Cargo. Revelation + sok expanded cargohold = retro Jump Freighter)
FUN FACT #3: Az Expanded Cargohold-ak az RMR idején nem százalékosan, hanem fixen meghatározott m/s csökkentették a hajó sebességét, így az expanderes Revelation sebessége negatív irányba ment és nem tudott se mozogni, se bedokkolni csak ki és cynora jumpolni.

The Five
Az ATUK vezette BoB-barát szövetség – az egyik “ősi gonosz”, még FA-ból – feljött északra (2005.12.22) és elkezdett a környéken lövöldözni, főleg Venal és a fölötte lévő területek elfoglalása céljából Phoenix Alliance (PA, később Razor – RZR) és NBSI ellen. De miután F-E segítségükre sietett, Five a figyelmét Tribute-ra fordította.

A folyamatos határvillongások (hol D7, hol H-PA) közepette a Morsus Mihi (2006.01.24) hátba-támadta F-E-t és elfoglalták az LS-JEP-i állomást. A diplomaták megoldották, hogy F-E-nek csak egy frontra kelljen figyelnie, és a “Fiveosok” kékek legyenek, de sajnos minden a visszájára fordult. Azok az északi szövetségek, mint pl a G, IRON és PA akik addig felvont vállal nézték ahogy az F-E helyettük küzd a terület védelméért, a Five-al kötött NAP hallatán meghökkentő, 200-300 fős flottákba vergődve jelentek meg Tribute-ban (2006.03.19 – 2006.03.23 és 2006.04.05 – 2006.04.08 közt), de haladjunk sorban.

HUN felemelkedése‘Intermission’
A Five-os kékülés és a “halál mindhalálig” közt történtek pozitív dolgok is: donVito Corleone szervezésével és Balazs Simon vezetésével a legészakibb ponton lévő, V7-MID állomás a HUN célkeresztjébe került (ötletgazda Justice forHungary) és egy addig soha nem látott méretű 45 fős magyar fleet alakult (mihez képest: 1 évvel korábban még 100 fős volt egy BoB vagy FA fleet).
A sovtartó POSok bezúzódtak, az állomásra pedig kikerült a HUN zászló és egy darabig mindenki boldog volt (2006.03.03 – 2006.03.07), egészen pontosan addig amíg ki nem derült, hogy Balazs átadta az állomást a Five Delta cégének.

A tagok megbékélése egy kicsit tovább tartott (donVito azóta is emlegeti), mint az öröm, de 2006.03.15 végül F-E oda adta a HUN-nak IMK-t. Ettől a ponttól kezdve a cég elmondhatta magáról, hogy saját állomással rendelkezik és ismét fontos, de végre nem az egyetlen mozgató rugója egy nagy szövetségnek. “Végre számíthatunk a szövetségre!” Ezt a megszerzett saját területet a HUN úgy használta ki, hogy lehetőséget nyújtott bármelyik magyar cégnek a leköltözésre.


Amikor a dolgok jól alakulnak, Muprhy-törvény, hogy el is romolhatnak és el is romlottak: Néhány napra rá, hogy a HUN kezébe került IMK és nagy szervezkedés indult más cégek leköltöztetésére G/IRON betört Tribute-ba és D7-ZAC finomító állomás sovját elkezdte megtörni tornyokkal amit mindkét fél (G/IRON F-E/Five) szervert kiakasztó blobokkal kísért.
A Five-os kék standing rövid idő után kifizetődött. Az G/IRON invázió második hetében megjelent EC-P8R-ben a BoB – akik akkor New Eden legnagyobb Capital flottájával rendelkeztek – és lezúzták a TRUST “bébi titánját”. Az ellenséges erők hazavonultak, mert F-E ideiglenes kékbe került BoBnak és azt már nem merték bevállalni.

F-E bukása
A vezetőség és az általa betartott rend a kulcsa mindennek. F-E vezetéséből nem sok minden látszódott egy átlag tag számára, mert minden kitűzött célt, feladatot és azok végrehajtását, vagy végrehajtatását a cégek vezetőségére bízták, “FE azt mondta, hogy…”.
F-E vezetője Pershpanie [GODS] volt, aki elég karizmatikus volt egybetartani a cégeket, annak ellenére, hogy a CDI (Cyberdine Industries) Krullz vezetésével elég nagy széthúzó erő volt az “idióta” ötleteivel és tetteivel – “2006 Februárjában Krullz kizárta a HUN-t az IMK állomásról, mert szó nélkül beengedte az ellenséget aztán csodálkozott, hogy lelőttük a kidokkoló haulereket” (Chatlog: 2006.02.05).

Március végétől egész észak (G/IRON, PA, RAWR vs F-E, Five) Tribute-ban lőtte egymást a HUN-os POS mellett, mire az F-E PvP-s cégei (köztük a HUN is) és a Five “nem a DICE-ba lépett része” alapított egy CDI mentes szövetséget, az ERA-t (2006.04.12), de már mindegy volt…
Sorba jöttek a bakik, BKG állomása elesett ahogy az ATUK kilépett a Five-ból és magával vitte a sov tartó POS-okat és minden addigi tervezet együttműködés a régió új uralkodói (Syndicate import, OSS) és az ERA közt kezdett összeomlani ahogy az északi blob elkezdett nőni (D2, RAWR, RZR vs ERA).

HUN hibernáció
A mindennapos stressz (300-as flottákban megjelenés minden este) kifárasztotta a céget, de főleg a vezetőséget, különösen a flotta parancsnokot Balazs Simont. (EVE Files-ról ismerős lehet pár embernek a “Warp to PinaNi now! In 3.. 2… ” … na az Balázs műve). Az egyre fogyatkozó létszámból elégedetlenkedés lett, a tagok többsége eltűnt NPC-zni vagy leloggolt amikor elkezdett a flotta szerveződni, vagy, ha nem volt Balázs, akkor semmi se történt.
Ennek a helyzetnek a HUN aktív igazgatói véget szerettek volna vetni, több, akkor drasztikusnak nevezett megoldással, de az inaktív fele az igazgatóknak leszavazott minden ötletet és kezdeményezést. Az eseményeket látván/hallván Patikus átadta a CEO-ságot Jozifnak, de ez csak olaj volt a tűzre.
2006 május elején Adamus TorK, Balazs Simon, donVito Corleone, Henter Bela, MolRob és Repiv kilépett.

“Épp részegen vetődtem fősulis buli után az új albinkban egy kupac takaróra amikor donVito hívott, hogy ‘Balázsék mennek a DICE-ba, megyünk mi is?’”

Kevesen, de mégis olyan meghatározó személyek döntöttek akkor a kilépésről, hogy Patikus a Xanadu (2004-ben a legnagyobb FA cég, majd az ő felbomlásukból lett az ATUK, amiből a DICE) példából tanulva nem hagyta, hogy a HUN hírneve is elvesszen. Egy utolsó gyűlésen az a döntés született, hogy a HUN minden IMK-ban található eszközét és vagyonát a hátrahagyott tagok örökölnek (Wings of Turul – WOT), a céget pedig “bezárjuk”.